Voor de industrie

Miscancell helpt industrieën en bedrijven te verduurzamen door de grondstofketens van de toekomst te vormen.

Wij produceren in een uniek, duurzaam en geavanceerd proces hoogwaardige lignine en cellulose uit miscanthus, ook wel bekend als olifantsgras. Een gewas met grote potentie.

Miscancell is koploper in het opzetten van de keten en de verwerking van miscanthus tot bruikbare grondstoffen.

In nauwe samenwerking met onze klanten ontwikkelen we biobased producten die het verschil maken.

Gedreven vanuit een wetenschappelijke basis, gecombineerd met een grote marktkennis.

Duurzaamheidsvoordelen

Door de unieke eigenschappen van miscanthus en het duurzame verwerkingsprocedé van Miscancell is het mogelijk om het gewas te fractioneren naar grondstoffen van hoge kwaliteit.

Dit multi-output concept levert aanzienlijke duurzaamheidsvoordelen op. Het gewas wordt op deze wijze zo goed als volledig benut.

Grondstoffen worden schaarser. Door de grondstoffen van Miscancell te gebruiken, draagt de onderneming bij aan het verminderen van de CO₂-uitstoot en het optimaal benutten van de natuurlijke bronnen.

Daarnaast slaat de teelt van miscanthus grote hoeveelheden CO₂ op in de bodem en het gewas. Hierdoor draagt je bedrijf bij aan het verkleinen van de carbon footprint.

Transitiedoelstellingen

Miscancell levert oplossingen voor bestaande producten en processen. “Business as usual” is het uitgangspunt.

Alledaagse artikelen worden op deze manier verduurzaamd zonder dat de consument hier iets van hoeft te merken. Een weg blijft een weg, papier blijft papier, lijm blijft lijm, enzovoort.

Dit vereist daarom geen grote investeringen en aanpassingen aan het productieproces. En het geeft de mogelijkheid om vroegtijdig de nodige transitiedoelstellingen te halen.

Beter positioneren van producten

Ondernemingen kunnen hun producten beter positioneren in een markt waarin duurzaamheid en circulariteit steeds belangrijker is en vaak geëist wordt.

Miscanthus wordt gezien als een grondstof met grote potentie. Miscancell is koploper in het opzetten van de keten en de verwerking van miscanthus tot bruikbare grondstoffen en producten.

Miscancell beschikt over expertise in de verwerking van miscanthus tot producten die gebruikt worden in verschillende industrieën.

Deze expertise bestaat uit een diepe kennis over de productie van papier, bouwproducten, wegverhardingen, chemische halffabricaten, (bio)composieten, bindmiddelen, en veel meer.

Verduurzamen van je onderneming

Op continue basis worden er producten ontwikkeld in ons laboratorium. De grondstoffen met de grootste potentie en relevatie worden opgeschaald in ons biobased-pilot-centrum.

Interesse in biobased grondstoffen en het verduurzamen van je onderneming? Neem contact op met Miscancell voor informatie over de mogelijkheden.

Of plan een kennismakingsgesprek voor een eerste screening van de mogelijkheden (quickscan). Ons team van specialisten is in staat om een goede inschatting te maken voor de kansen op verduurzaming.

Veelgestelde vragen

Wat is de meerwaarde van het gebruik van miscanthus als basis voor grondstoffen?

Door de unieke eigenschappen van miscanthus en het duurzame verwerkingsprocedé van Miscancell is het mogelijk om het gewas te fractioneren naar grondstoffen van hoge kwaliteit. Dit multi-output concept levert aanzienlijke duurzaamheidsvoordelen op. Het gewas wordt op deze wijze zo goed als volledig benut. Grondstoffen worden schaarser. Door de producten van Miscancell te gebruiken, draagt je bij aan het optimaal benutten van het natuurlijke kapitaal.

Zijn cellulose en lignine uit miscanthus zomaar in te zetten in bestaande productieprocessen?
De processen hoeven niet aangepast te worden omdat de chemische basis hetzelfde is. Alleen de oorsprong is anders. Je kunt daardoor de bomen in productiebossen laten staan en zo als een echt ecosysteem laten fungeren.
In welke industrieën kan cellulose en lignine uit miscanthus toegepast worden?
Cellulose en lignine uit miscanthus kan in veel verschillende industrieën toegepast worden. Zoals in de papier-, chemische- voedings- farmaceutische- en petrochemische industrie
Wat moet er aangepast worden in het productieproces voor het gebruik van cellulose en lignine uit miscantus?
Miscancell levert oplossingen voor bestaande producten en processen. “Business as usual” is het uitgangspunt. Alledaagse artikelen worden op deze manier verduurzaamd zonder dat de consument hier iets van hoeft te merken. Een weg blijft een weg, papier blijft papier, lijm blijft lijm, enz. Dit vereist daarom geen grote investeringen in aanpassingen aan het productieproces en het geeft de mogelijkheid om vroegtijdig de nodige transitiedoelstellingen te halen.
Wat maakt het proces van Miscancell nou uniek?

Miscancell is het enige bedrijf dat meerdere waardevolle grondstoffen uit miscanthus weet te produceren. Het gewas wordt dus niet vermalen en zo toegevoegd aan bestaande producten. Maar juist het onttrekken van de waardevolle grondstoffen uit de plant maakt dat deze eenvoudig toegevoegd kunnen worden in bestaande productieprocessen. Hieruit kunnen vervolgens regenaratieve producten gemaakt worden.

Wat blijft er over van het gewas? Zijn er grote reststromen?
Vrijwel 100% van het gewas wordt gebruikt. De waardevolle grondstoffen als cellulose, lignine en xylose worden in een gepatenteerd proces geëxtraheerd uit het gewas. De beperkte reststroom wordt gebruikt als biologische bemesting.
Hoe worden de producten van Miscancell nu al toegepast?
Van papierfabricage tot asfalt productie, veel verschillende industrieën kunnen nu al gebruik maken van de waardevolle grondstoffen als cellulose en lignine uit miscanthus. En dat van eigen bodem.
Welke grondstoffen worden uit miscanthus gehaald?

Lignine, cellulose en xylose. Belangrijke grondstoffen voor de papierindustrie, ….

Miscancell werkt nauw samen met:

 • HU
  samenwerking ontwikkeling biobased economy en onderwijs, opleiden voor de nieuwe economie
 • LTO Nederland
  samenwerking carbon farming, opschalen van nieuwe landbouwactiviteiten
 • NTP/Grasfalt
  samenwerking Grasfalt®/Harsfalt, samen ontwikkeld. Nu samen opschalen.
 • NLGroen
 • BKC
  samenwerking op het gebied van logistiek/aanplant/oogst/opslag

Door de samenwerking met deze partners is Miscancell dus betrokken bij de complete keten. Van teelt, laboratorium, het draaien van pilots tot marktkennis.

Mogelijkheden van miscanthus

Dat cellulose en lignine hele waardevolle grondstoffen zijn voor de papierindustrie en het flink verduurzamen van onder andere asfalt is nu wel bewezen. Maar er is nog veel meer mogelijk met de grondstoffen uit miscanthus.

Zo werken we nu aan het vervangen van diverse petrochemische producten door producten op basis van lignine, hemicellulose, hoogwaardige fenolen en planteigen stoffen, waaronder vanille.

 

‘Creating the value chains of tomorrow’